KooK-brief November

Beste bezoeker,

"Eindelijk weer een Nieuwsbrief"

In juni is de laatste nieuwsbrief van KOOK verschenen. Op de website beloven wij elke maand een nieuwsbrief te versturen, door omstandigheden, drukte, geen tijd en andere smoesjes ben ik in gebreke gebleven. Bij deze bied ik mijn welgemeende excuses aan, en zal vanaf nu proberen om er wel elke maand een te maken.

"Nieuwe cursussen en workshops"

Workshop "Kerstmenu"

In deze workshop wordt een 5 gangen "Kerstdiner" gekookt. Tijdens de workshop leert u hoe u een "Kerstdiner" op eenvoudige wijze kunt maken. Met de Kerst kunt u dan uw familie of gasten verbazen over uw kerstmenu. Ze zullen hier misschien nog jaren over praten.
In een gezellige middag/avond leert u dit diner goed voor te bereiden, en hoe u de gerechten het mooist op de borden kunt presenteren. 
Aan onze gezellige, grote eettafel besluiten we deze leerzame middag/avond met het nuttigen van het door u bereide kerstdiner. Uiteraard krijgt u alle recepten mee naar huis en kunt u goed voorbereid aan het diner bij u thuis beginnen.
Kijk op www.kook-beverwijk.nl voor meer informatie over het menu en de dagen dat de workshop gevolgd kan worden. Schrijf snel in, want vol is vol.

 

 Workshop "High Tea"

High Tea is een workshop die in de middag gegeven wordt: om 12.00 uur wordt er verzameld in KooK-Beverwijk. Na de uitleg gaan we aan het werk om een keur van hartige en zoete lekkernijen te maken. Aan het einde van de workshop wordt alles op tafel gezet en schuiven we allemaal aan, en onder het genot van thee in vele smaken en soorten beleven we nog een leuke middag.

Inhoud van de High Tea o.a.:

 • Diverse soorten thee, Kirr royal, scones, sandwiches met vis en vlees en ander beleg
 • Diverse hartige taartjes, soesjes met diverse vullingen, muffins
 • Fruitsalade, koekjes,
 • etc.

Een leuke en leerzame invulling van een zondagmiddag. Kijk op www.kook-beverwijk.nl voor meer informatie
over de inhoud en de dagen dat de workshop gevolgd kan worden. Schrijf snel in, want vol is vol.

Bestaande workshops en cursussen

 • Wereldeten: Tijdens deze cursus leert u diverse snij- en kooktechnieken en uiteraard leert u heel veel lekkere gerechten maken, afkomstig uit alle delen van de wereld. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten en zal ongeveer 1 x per maand plaatsvinden.
  Aan onze gezellige, grote eettafel besluiten we de avond met het nuttigen van de door u bereide gerechten. 

 • Pasta en Pesto: In deze workshop maken we verse pasta's  zoals tortelini, ravioli, maar ook spaghetti en linguini. Je leert hoe je een goed pastadeeg moet maken, en hoe je dit dan vervolgens verwerkt tot mooie pasta. Een deel van de pasta bereiden we tenslotte tot een maaltijd, die we gezamelijk onder het genot van een heerlijk glaasje wijn opeten aan onze gezellige grote tafel. De rest van de pasta wordt verpakt en neem je mee naar huis. Dan kan het thuisfront ook zien en proeven wat je hebt geleerd. Je zal zien dat het makkelijker is dan je denkt!

 • Soep en zo: Het begin van de maaltijd!!  De appetizer van het diner!!  Een tussendoortje!!  De zondagmiddagsnack!!  Soep is lekker, soep is makkelijk eten, maar soep is moeilijk te maken? Daarom nemen we een blik uit de supermarkt, dat is altijd lekker. Maar eerlijk is eerlijk, alle soepen uit blik hebben eenzelfde basissmaak; ze smaken allemaal naar Maggi. In deze cursus leer je dat soep maken helemaal niet zo moeilijk is. Je leert ook dat soep niet naar Maggi hoeft te smaken, en je leert dat je met soep heel goed aan restverwerking kunt doen. In de gemiddelde koelkast staat een keur van lekkere ingredienten die gemakkelijk tot soep zijn te verwerken. Een mooie zaterdagmiddagactiviteit.

 • Tapas en Amuses: In de workshop "Tapas & Amuses", die een dagdeel ( avond of middag ) duurt, maak je 10 verschillende Amuses en Tapas. Aansluitend eet je het gezamelijk met je medecursisten op. De start van de middag/avond is altijd met een welkomstdrankje, om elkaar wat beter te leren kennen en daarna gaan we aan de slag. Stap voor stap word je door de recepten geloodst. Soms ontstaan er spontaan nieuwe creaties omdat iemand met een ander ingrediënt wil werken, zo kan het gebeuren dat 2 dezelfde gerechten er totaal anders uitzien en smaken.

 • Proefles Wereldeten: Deze les is een kennismaking met Kook Beverwijk en kan als voorproefje dienen voor de diverse kookcursussen die elke keer weer van start gaan. U kookt samen met uw medecursisten een leuk tweegangen-diner. Aan onze gezellige, grote eettafel besluiten we deze avond met het nuttigen van de door u bereide gerechten. 

 • Gewoon Wijn: Gewoon wijn is een serie van 4 wijnproeverij-avonden waarbij elke avond in het teken van een ander land staat. In de eerste proeverij komt Frankrijk aan de beurt, dan volgt Italië op twee,  als derde Spanje en Portugal en als laatste is het zuidelijk halfrond (Zuid-Amerika, Afrika) aan de beurt.
  Onder de bezielende leiding van onze vakbekwame docent kun je elke bijeenkomst een reeks van 10 wijnen proeven (leren proeven) en beoordelen. Bij de proeverij serveren we bij elke wijn een lekker hapje, dat op de achtergrond à la minute word gemaakt door de chefkok. De hapjes sluiten aan op de kwaliteit van de wijn. In het voorjaar van 2012 zullen we "Gewoon Wijn" weer organiseren. 
   

             

  

 

 

 


Donderdag 13 Oktober stond KooK op de markt in IJmuiden. Hier hebben we gedemonstreerd hoe
gemakkelijk het is om kaasfondue te maken.  Vervolgens werd deze uitgedeeld aan het winkelend
publiek. Mokumse Danny, die normaal broeken verkoopt op de markt, zorgde voor de muzikale omlijsting.
Op deze zonovergoten donderdag hebben wij en het publiek het zeer naar onze zin gehad. 
Samen met de marktmeester en de kooplieden zijn we nu plannen aan het maken om vaker demonstraties
of promoties voor de markt te gaan doen, er zijn al tal van leuke ideeën ook over de andere markten in de regio.
In een van de volgende nieuwsbrieven zullen we bekend maken wanneer en op welke markt we zullen staan. 

 

 

 

 

 

 

        

 Neuenburger Kaas Fondue:

 Ingrediënten:

 •      1 Teentje knoflook
 • 300 gram Gruyère kaas geraspt
 • 150 gram Ementaler kaas geraspt
 • 150 gram Goudse belegen kaas geraspt
 •     3 dl droge witte wijn
 •     1 theelepel citroensap
 •     4 afgestreken theelepels aardappelzetmeel
 •     2 cl Kirsch
 • witte peper uit de molen, verse nootmuskaat, stokbrood, liefst een dag oud

Bereidingswijze:

 • De knoflookteen door de midden snijden en de pan er mee inwrijven. De wijn met het citroensap in de pan aan de kook brengen. Het vuur laag draaien en de kaas erbij doen. Met een houten lepel blijven roeren in de vorm van een acht. (om draden trekken te voorkomen) Roer het aardappelmeel (of maïzena) met de kirsch tot een glad papje en voeg dit onder voortdurend roeren aan de kaasfondue toe. (blijf in de vorm van een acht roeren) Breng de fondue op smaak met peper en wat vers gemalen nootmuskaat, nog 2 minuten laten sudderen (niet volop koken ) en serveer het op tafel. Als de fondue te dik wordt dan kun je wat witte wijn toevoegen. Prik een stukje brood op een fonduevork en roer het door de fondue. Lekker met een glas droge witte wijn of met een goed glas "Vintage Port" Eet smakelijk.    

 

 

 

Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u zich afmelden door een mail te sturen naar info@kook-beverwijk.nl met in de onderwerp-regel "UNSUBSCRIBE".

KooK Beverwijk
Spoorsingel 129
1947 LD Beverwijk
tel:06-23775822
e:info@kook-beverwijk.nl
KvK nr.: 3437514

Deze nieuwsbrief wordt verzonden met EasyPublish Nieuwsbrief, een product van Flyers Internet Communicatie